VinDel

VinDel

24.
oktober
2012
Kongresni center Habakuk
Pohorska ulica 59
Maribor, Slovenija
GPS 15.60110, 46.53320    
Mednarodni salon vina in delikatesnih proizvodov
Parada nepozabnih okusov je razvajala več kot 2250 obiskovalcev petega mednarodnega salona vina in delikates Vindel 2012, ki je v organizaciji Zavoda SloVino potekal 24. oktobra v Mariboru. Slovenska in mednarodna vina ter delikatese višjega kakovostnega razreda so dodobra napolnila Kongresni centrer Hotela Habakuk v Mariboru. 210 degustacijsko razstavnih mizic obloženih z dobrotami je vabilo obiskovalce k pokušnjam najboljšega.
Salon VinDel je bil po številu domačih in tujih razstavljavcev največji doslej. Kar zgovorno priča o tem, da se vinarji in ostali ponudniki gurmanskih izdelkov še kako zavedajo, da lahko krizo premagajo z vrhunsko kakovostjo, trdim delom in okrepljenimi aktivnostmi na področju približevanja ponudbe zainteresirani javnosti. Salon VinDel se je zasidral tudi na mednarodne koledarje dogodkov, razstavljavci pa so ga vzeli za svojega in ga uporabljajo kot svojevrsten most med ponudbo, poslom in ljubitelji dobrot.
VinDel Culinary Show je poskrbel za prikaz kuharskih veščin. V živo pred obiskovalci je nastopilo pet slovenskih elitnih kuharskih mojstrov. Pridružil se jim je slavni čokolatier Salvatore Toma, eden najmlajših in najkreativnejših članov svetovne Akademije čokolade, ki je tudi Ambasador čokolade. Pred obiskovalci je predaval in pripravljal čokoladne sladice.
Izjemen je bil strokovni program v okviru VinDel Academy, ki so ga zaznamovali vrhunski predavatelji in priložnost za prenos znanj in pokušnjo redkih enogastronomskih dobrin.
Veliko ime letošnjega Salona VinDel je bil Giuseppe Vaccarini, eden najslavnejših sommelierjev sveta, ki je vodil delavnico o pomenu izbire vode k vinu ob obroku. Okusna je bila vodena degustacija različnih španskih pršutov, ki so jim spremljavo delali francoski šampanjci. »Rezalec« pršutov je prišel posebej za to predavanje iz Španije. Člani društva Sommelier Slovenije so izvedli predavanje o sladkih vinih v enogastronomiji. Zelo odmevno so se s svojimi sauvignoni predstavili elitni vinarji iz avstrijske južne štajerske. Aktivnosti mednarodnega projekta Doživetja tradicije so utrjevale čezmejno povezanost in poskrbele za odlične štajerske okuse. Metliške črnine so pokazale svojo arhivsko bogastvo. Kraški teran se je družil s pršuti. Vseh zanimivih gostov, predavanj, delavnic je bilo ogromno. Za vsak okus nekaj. Vina so se uživala iz salonskega kozarca, ki so ga ročno izdelali v Steklarni Rogaška. Pogovori s kreatorji okusov in sprehod med obloženimi mizicami s salonskim kozarcem v roki je zmeraj doživetje. Vinski okusi so razvajali v velikem slogu. Predstavilo se je več kot 600 različnih vin. Nekateri vinarji so na VinDelu prvič javno predstavili popolne novosti na trgu. Na pokušnjo so ponudili posamezna redko dostopna vina. To je bila priložnost za spoznavanje z novimi vinarji in srečevanje s starimi prijatelji iz Slovenije, Avstrije, Italije, Hrvaške, Španije, Francije in drugod. Salon se je nadaljeval s promocijsko večerjo v restavraciji hotela Habakuk in z večerno zabavo za razstavljavce in obiskovalce v R-klubu v centru mesta. Zavod SloVino je kot organizator Mednarodnega salona vina in delikates VinDel 2012 poskrbel, da je bila tudi peta zaporedna izvedba VinDel-a izredno pestra in okusna. Naslednje leto bo Salon VinDel potekal 23. oktobra.