Renski rizling

Renski rizling

2019 Renski rizling 0.75l 
suho 
Zlatorumene barve in intenzivnega vonja po vinogradniški breskvi in sočnih marelicah.
Eden izmed tistih naših vin, pri katerih smo se raje odločili za polsuho varianto vina.
Pri renskih rizlingih je mnogokrat problem, da nekaj izstopa, ali pa včasih grenijo (še bolj laški rizlingi).
Ta je v sami osnovi malo drugačen od ostalih, kislina se ne začuti na prvi požirek in je relativno nežen glede na samo sorto. Prav tako ne okusimo parafinaste note, kar je za mnoge moteče.
Paradni konj naših vinogradov, poln, tipično bogat z višjo kislino.


Izbor hrane: hladne predjedi in jedi iz svinjine, primeren je predvsem za kombinacijo k hladnim predjedem, raznim pečenkam iz svinjine, jedem z zaseko in domačim klobasam.

O sorti: Renski rizling tudi samo rizling, je bela sorta vinske trte in istoimensko vino. Njegova domovina je Porenje (Nemčija), najbolj pa je razširjen še v Alzaciji (ker je bil velik konkurent chardonnayu, so ga v drugih predelih Francije prepovedali saditi), Avstriji in Italiji. Sorta je bila prvič omenjena leta 1435 kot zaloga v vinski kleti grofa Katzenelnbogna (v Porenju). Današnji rizling je bil prvič omenjen leta 1552 v knjigi botanika Hieronimusa Bocka.
V Sloveniji je sorto prvi načrtno zasadil nadvojvoda Janez Habsburško-Lotarinški leta (1822) na posestvu Meranovo nad Limbušem, sicer pa danes v največji meri uspeva na Štajerskem in v posavski vinorodni deželi. Trta z malimi grozdnimi jagodami obrodi pozno, njeno vino pa je sladko in jo uvrščamo tako v kakovostni kot vrhunski razred. Vino je primerno za staranje v steklenicah.                 
CENA:
6,50 €
NAROČI
OCENI:
Ni po mojem okusu
Dobro
Odlično!