Tradicija in okoliš

Tradicija in okoliš

Jakobski Dol je majhen kraj sredi gričevnatih Slovenskih goric,
kjer je poleg farne cerkve sv. Jakoba tudi obnovljena osnovna šola z vrtcem, krajevni urad, samopostrežna trgovina, pošta, kmetijska zadruga in gostilna ter vinoteka Žmavc. Nad centrom vasi nastaja novo naselje. Posebej opazna pa so krila mlina na veter na domačiji Vogrinovih.   
Ostali krajani Jakoba živimo na kmetijah, ki na severu mejijo na naselja Sladki Vrh, Velka in Šentilj, na jugu pa na občino Lenart in Maribor ter na zahodu na Jarenino.

Tako v osrčju Slovenskih goric, le 15 km iz Maribora, najdete našo družinsko vinogradniško kmetijo Mulec. Ponašamo se z več kot 100-letno tradicijo pridelave izjemno kakovostnih vin. Zasajenih imamo 5 ha vinogradov, iz katerih letno pridelamo približno 30.000 litrov vina, ki ga v celoti ustekleničimo. Pohvalimo se lahko s pestro sortno paleto vin, med katerimi je 9 belih sort (renski rizling, sauvignon, traminec, chardonnay, sivi pinot, rizvanec, rumeni muškat, muškat otonel in hišna posebnost modri pinot v belem), rose in 2 rdeči sorti (zweigelt in modri pinot).
 
Pred petimi leti smo se odločili za integrirano pridelavo grozdja in vina. Vso grozdje tako potrgamo izključno ročno in ga stisnemo v moderni pnevmatski preši. Bela vina zorijo najmanj eno leto v nerjavečih inox posodah, za rdeča vina pa uporabljamo lesene sode, v katerih vina zorijo najmanj dve leti. Vsa sodobna tehnologija za obdelavo in predelavo nam omogoča pridelavo vrhunskih vin, tako suhih kot tudi slajših vin, penin in predikatov.
 
K visoki kakovosti pridelanaga vina po poleg ljubezni, s katero ga pridelujemo in sodobne tehnologije, pripomorejo tudi najboljše južne lege Ročice in Spodnjega Hlapja. Tako v naši 150-let stari kleti zorijo tudi ledene trgatve, suhi jagodni izbori in rdeča penina iz modrega pinota.
Da vložen trud trud ni zaman, dokazujejo zadovoljni obrazi naših obiskovalcev in tudi številne dobljene medalje in šampionski naslovi z vinskih sejmov v Sloveniji, Avstriji in Angliji ( Decanter, AWC Vienna, Vino Ljubljana).

V Jakob se lahko krajani in obiskovalci pripeljejo z mariborske strani po cesti, ki se od regionalne ceste Maribor – Lenart odcepi pri gostilni Pauman, zatem kažipoti označujejo smer vožnje do Jakoba in ostalih zaselkov, čeprav morajo naključni obiskovalci včasih tudi povprašati za pot do kakšne kmetije.
 Do Jakoba se da pripeljati tudi iz lenarške smeri, kajti v središču Lenarta je odcep ceste, ki vodi po čudoviti gričevnati pokrajini skozi Jurovski Dol. Gramozirano in težje prevozno pot iz Pesnice skozi Jarenino uporabljajo večinoma le domačini.
Iz Jakoba vodi cesta na sever čez griče v Sladki Vrh ali čez mejne prehode v Avstrijo.
                   

utrinki