PARTNERJI V PROJEKTU SMA e BIKES

Vinogradništvo Mulec, Vina in turizem Bračko ter Občina Pesnica pri Mariboru
O PROJEKTU
DODATNA TURISTIČNA PONUDBA E-koles NA SMA MULEC je projekt v katerem sodelujejo trije partnerji in je sofinanciran iz sredstev EKSRP, ukrep Leader. V projektu aktivno sodelujemo z LAS OVTAR Slovenskih goric (iz Slovenskih goric ali LAS OVTAR Slovenske gorice?); ki nam nudi vso potrebno strokovno podporo pri izvajanju projekta.
Namen projekta, v katerem so moči združili nosilec projekta Vinogradništvo Mulec ter partnerja Občina Pesnica in Vina Bračko je razširiti turistično ponudbo na SMA Mulec in povečanje turističnih produktov v kraju in občini ter z razširjeno turistično ponudbo in infrastrukturo privabiti domače in tuje goste, ki bodo lahko uživali v neokrnjeni naravi, domačih dobrotah, vrhunski vinski kapljici, naravnih in kulturnih znamenitostih in najbolj seveda v prijaznosti in gostoljubnosti tukajšnjih prebivalcev.
Turistom, ki nas obiščejo z avtodomi ali brez njih ponujamo možnost uporabe električnih koles in jim omogočiti, da raziščejo lepote naših krajev in še večje področje LAS OVTAR-ja, naše partnerje v projektu in druge ponudnike na območju LAS OVTAR.



OBČINA PESNICA
Občina Pesnica se razprostira na obronkih slikovitih Slovenskih goric. Po večini ima kmetijski značaj, zlasti živinorejo, sadjarstvo in vinogradništvo. Vedno večji pomen pa dobivajo tudi druge dejavnosti, zlasti drobno gospodarstvo, storitvene dejavnosti in v veliki meri tudi turizem. V občini je veliko naravnih in turističnih zanimivosti: dolina reke Pesnice, Perniško jezero, Pesniški dvor, Mlin na veter v Jakobskem Dolu, cerkev Marijinega vnebovzetja v Jarenini, Jareninski dvor, Cerkev Sv. Marjete v Pernici, Cerkev Sv. Jakoba v Jakobu, kužno znamenje, potomka najstarejše trte in še veliko drugega.
Občina je bila ustanovljena leta 1994, zdajšnji župan občine je mag. Gregor Žmak, ki jo vodi od leta 20018. Občinsko središče občine je Pesnica pri Mariboru, kjer je v novi poslovno upravi stavbi tudi sedež občine in ostali pomembni servisi za prebivalce in obiskovalce (pošta, lekarna, zdravstvena postaja, nakupovalno središče, športni park, železniška postaja, obrtna cona,...).
Nagovor župana
Velik steber turizma v naši občini so, poleg izjemnih posameznikov in njihovih družin, tudi naša turistična, kulturna oz. krajevna društva, ki vsako leto pripravijo že sedaj zelo obiskane prireditve. Več prireditev ima velik potencial postati prepoznavne tudi v širši regiji.
Naloga občine je ustvariti pogoje za rast že obstoječih in novih ponudnikov v turizmu, jih ustrezno povezati in predstaviti, tako doma kot zunaj meja občine.
Z urejanjem osnovne cestne in komunalne infrastrukture ter pripravo ustreznih prostorskih pogojev smo pričeli zagotavljati osnovne podlage za razvoj turizma oz. celotnega gospodarstva.
Ustvarili smo pogoje za ureditev kar nekaj objektov, ki bodo podlaga za hitrejši razvoj turizma v občini oz. posamezni krajevni skupnosti.
V prihodnje je naloga občine ustrezno enotno predstaviti ponudnike tako na spletu, sejmih in izven meja občine in regije ter se ustrezno regionalno povezati. Samo tako lahko v našo občino, ob ustrezni ponudbi, pridobimo dodatne obiskovalce oz. goste.
Naše izjemne naravne danosti, odlična lega ob glavnih prometnicah ob drugem največjem mestu v državi naj bo, ob izjemnih dosežkih posameznikov in društev ter aktivni podporni vlogi lokalne skupnosti, zalet za turistični razvoj vsakega kraja in celotne občine.
                                                                                              Župan Mag. Gregor Žmak


VINOGRADNIŠTVO IN TURIZEM BRAČKO
VINO. GOSTINSTVO. PRENOČIŠČA.
Že vrsto let se ponašamo z vinogradi, ki poraščajo domače griče, s kletjo, v kateri se skrbno neguje domača vinska kapljica in s turističnim objektom, ki s svojo podobo krasi samo kmetijo.

Člani družine Bračko z vsem srcem živimo za vinogradništvo in vino. To dokazuje že naša četrta generacija, ki še danes živi na kmetiji in s pridnimi rokami marljivo opravljamo delo, ki ga na kmetiji nikoli ne zmanjka.
Na kmetiji Bračko bije veliko srce, polno topline, domačnosti in gostoljubja. Prav vsi že nestrpno čakamo, da se lahko vam, cenjeni bodoči gostje posvetimo in vam ponosno razkažemo kmetijo ter vam ponudimo odlično vino in vaše brbončice razvajamo s tipično kulinariko domačega podeželja.
Po ogledih in izletih v kraju in bližnji okolici si boste lahko privoščili nočitev v eni izmed treh 2-posteljnih sob ali dveh družinskih 4-posteljnih sob v mansardi samega objekta. Prav poseben čar sobam daje les iz različnih vrst sadnega drevja, ki je nekoč rastlo na gričih, kjer danes najdemo vinograde. Tako lahko izbirate med orehovo, jablanovo, slivovo, hruškovo in češnjevo sobo.