DOŽIVETJA Z E KOLESOM

3 VRHUNSKE KOLESARSKE TURE, POLNE DOŽIVETIJ, ZNAMENITOSTI, NARAVE IN ZABAVE
1 SMA MULEC – FIRBAS – od grozdja do hruške
 
undefined
 















JAKOBSKI DOL (SMA MULEC) -  Jurovski dol – Lenart – Sveta Trojica – Cerkvenjak/ Domačija Firbas  – Sveta Trojica – Lenart – Jurovski dol- Jakobski Dol/SMA MULEC

Kolesarska tura, v kateri boste na vsakem koraku občutili lepote Slovenskih goric, gričevnato pokrajino in raznolikost poti.

S turo začnete na SMA MULEC v Jakobskem Dolu, kjer se dogovorite za izposojo e kolesa, naložite .kml datoteko na svoj pametni telefon in se navdušeno in dobre volje podate na 55 km dolgo krožno turo, polno naravnih in kulturnih znamenitosti in športnih doživetij.
Na poti vas čakajo številne znamenitosti, na Domačiji Firbas, pa lahko spoznate domovanje in zgodbo njihove slavne hruške.

Na poti do Jurovskega Dola  si lahko ogledate leta 1905 zgrajen Knupležev (Roškarjev) mlin in žago, ki je edini ohranjen mlin z žago v Slovenskih goricah. V Jurovskem Dolu lahko poduhate zelišča v tamkajšnjem zeliščnem vrtu ali se sprehodite po Gozdni učni poti.
V Lenartu se podajte v stari del Lenarta, ki ga oblikujejo značilne trške zgradbe – meščanske hiše iz 19. stoletja, ki so od župnišča ob cerkvi razporejene v nizih ob cesti. Pokukajte v cerkev Svetega Lenarta, v trški špital, zgodnjebaročni rotovž in si oglejte spomenik NOB.

V Sveti Trojici vas prav tako čakajo številne znamenitosti. Zdravilni park Sveta trojica s Trojiškim jezerom, ob katerem se na pobočju griča pod cerkvijo nahaja več zdravilnih energijskih točk. Ob jezeru stoji trioglata kapela, od katere vodijo kamnite stopnice proti cerkvi na griču. Njene poslikave predstavljajo Sveto Trojico, svetega Izidorja in svetega Lenarta. Posebno kuliso jezeru daje romarska cerkev sv. Trojice s samostanom. Ob jezeru je še  protokolarno razstavni center  Sv. Martin. Okoli jezera je speljana tudi 3 km sprehajalna pot.

Oglejte si še trg, na katerem stoji spomenik padlim domačinom, delno izdelan po načrtih arhitekta Plečnika.
Po vinsko turistični cesti boste nadaljevali pot proti Cerkvenjaku in Domačiji Firbas. Tam se razglejte in okrepčajte z njihovimi domačimi izdelki, nato pa spet na kolo in počasi nazaj.
V kraju Cerkvenjak se lahko ustavite in pogledate Cerkev Sv. Antona puščavnika, doprsni kip generala Rudolfa Maistra priznanega kiparja  in restavratorja Viktorja Gojkoviča, Johanezovo trto, potomko modre kavčine več kot 400 let stare trte z Lenta v Mariboru, ki raste v središču Cerkvenjaka.

Na Tušakovi domačiji  je na ogled muzejska zbirka Feliksa Rajha s približno 800 različnimi eksponati. V zbirki so staro pohištvo, gospodinjski pripomočki, orodje, manjši delovni stroji, glasbila, orožje in fotografije. V bližini Cerkvenjaka v Anželovem gozdu se nahaja še arheološki park Rimsko gomilno grobišče, ki velja za enega pomembnejših kulturnih spomenikov rimske civilizacije.
Po opravljenih izbranih  ogledih se s kolesom spet podajte po poti nazaj proti SMA Mulec.


2 SMA MULEC  – WAKEPARK DOOPLEK – z e-kolesom na vodna doživetja

 
undefined



SMA MULEC -  Jakobski Dol – Pernica - Malečnik – Vinička vas – Duplek – Wakepark Dooplek – Dupleški vrh – Jablance – Hrastovec – Jakobski Dol – SMA MULEC
 
42 kilometrov dolga kolesarska tura, na kateri vas bodo navdušili razgledi, gričevnatost pobočij, prelepa narava in športno vodne aktivnosti v wake parku.
S turo začnete na SMA MULEC v Jakobskem Dolu, kjer se dogovorite za izposojo e kolesa, naložite .kml datoteko na svoj pametni telefon in se navdušeno in dobre volje podate na krožno pot.

Iz Jakoba se po grebenu namenite v smeri  Pernica, kjer po nadvozu prečkate AC in se namenite v smeri Malečnika. V središču naselja Malečnik  je hrib Gorca. Do vrha s 246 m nadmorske višine vodi križev pot iz 19. stoletja. Na vrhu stoji cerkev Device Marije iz 15. stoletja in pokopališče.
Pot nadaljujete skozi Viničko vas, kjer po vzpetinah in spustih mariborske vinske ceste prispete v Občino Duplek.

Skozi naselje Zgornji Duplek prikolesarite do gramoznice Duplek, kjer je urejen wake park.
Wake park Dooplek je prvi tako imenovan full size park v Sloveniji. Športno rekreacijski center je namenjen deskanju in smučanju na vodi, območje parka lahko izkoristite tudi za druge športne aktivnosti, kot so motorični park, aqua park in supanje. Za sprostitev in okrepčilo bodo poskrbeli v Lake baru. Akcije vam ne bo manjkalo.

Obiščete lahko tudi Krajinski park Drava, območje katerega obsega območje stare, še naravne struge reke Drave in pokrajino ob njej. Naravovarstveno najbolj dragocene v tem prostoru so loke - območja neposredno ob reki, kjer se voda v času poplav brez škode razliva. Ko pa se vode umaknejo, v lokah zaživi bogato, raznovrstno življenje.

Nazaj v Jakob se boste vračali po poti preko Dupleškega vrha. Med kolesarjenjem boste iz daljave lahko občudovali številne cerkvice na bližnjih vrhovih. Najbolj markantna je cerkev Sv. Barbare v Koreni.

Pot vas bo vodila tudi skozi naselje Jablance, kjer si boste lahko ogledali štiri smučarske skakalnice. Tri od njih so prekrite z umetno maso in jih uporabljajo za skoke v toplejših mesecih, največjo, 40-metrsko, pa je mogoče uporabljati samo v zimskem času.  

Del poti vas bo vodil tudi skozi krajnski park Kamenščak Hrastovec. Gre za zavarovano območje, ki zajema del gričevja Slovenskih goric med Dravsko in Pesniško dolino, med Završko vasjo, Koreno, Voličino in Hrastovcem, kjer se v širini 1 do 2 km razteza od Dupleka na jugozahodu pa do Hrastovca na severovzhodu ter predstavlja del t. i. osamelega krasa z nadzemeljskimi in podzemeljskimi kraškimi pojavi. 

V zadnjem delu poti boste kolesarili skozi naselje Hrastovec, kjer stoji Grad Hrastovec, ki se uvršča med največje in najlepše gradove na Slovenskem. V njem od leta 2010  deluje Socialno varstveni center Hrastovec. Ob gradu Hrastovec so se ohranili ribniki, ki so od leta 1992 zavarovani kot naravni spomenik. Ribniki v Hrastovcu so življenjski prostor  mnogih rastlinskih in živalskih vrst. Ribnike obraščajo trs, rogoz in plavajoče rastline, ki nudijo ribam in drugim živalim zavetje.

Pot nadaljujete skozi podvoz pod avtocesto in čez hribčke se prijetno utrujeni in polni novih vtisov vrnete na SMA Mulec, kjer z žlahtno kapljico nazdravite lepo preživetemu dnevu.
 
 

3. JAKOBSKI DOL – Perniško jezero in okolica


 
undefined


SMA MULEC/JAKOBSKI DOL – PERNIŠKO JEZERO – JARENINA – JAKOBSKI DOL – SMA MULEC

Najmanj zahtevna in najkrajša je uživaška tura iz Jakoba do Perniškega jezera in skozi Jarenino nazaj v Jakobski Dol. Na poti prekolesarite nekaj manj kot 30 kilometrov.

S turo začnete na SMA MULEC v Jakobskem Dolu, kjer se dogovorite za izposojo e kolesa, naložite .kml datoteko na svoj pametni telefon in se podate na uživaško krožno turo.

Odkolesarite s SMA Mulec mimo Mulčeve kapele. Le ta je pravokotnega tlorisa s poligonalno zaključenim prezbiterijem in zvonikom nad vhodno fasado. Na fasadi sta poslikani niši in kipa svetnikov. Kapela je bila postavljena leta 1914.

Nadaljujete skozi vas in po grebenu v smeri Pernice. Po hribu navzdol prikolesarite do Perniškega jezera, ki je eno izmed petih akumulacijskih jezer reke Pernice. Perniško jezero sestavljata  dva ribnika, ki sta ločena s pregrado, na kateri se vije cesta. Prav po tej cesti se zapeljete preko jezera. Jezero ni primerno za kopanje ali športne aktivnosti. Dovoljen je ribolov. Jezero je sicer zaščiteno kot naravni spomenik, je pa tudi odlična destinacija za ljubitelje fotografije. Ustavite se, sedite ob jezero in uživajte v pogledih in razgledih. Ko ste prikolesarili preko nasipa zavijte desno in pot nadaljujte preko glavne ceste v smeri Jareninski Dol/Jarenina.
 
V Jarenini stoji cerkev Marijinega vnebovzetja. Pred cerkvijo je Marijin kip z detetom. V Jarenini sta tudi spominska plošča borcem za severno mejo in spomenik padlim med 2. svetovno vojno.
Na polju, na poti med Jarenino in Jareninskim Dvorom, stoji leta 1532 postavljeno kužno znamenje.

Na Poličkem Vrhu prikolesarite do Jareninskega dvora, nekdaj imenovanega Jahringhof. Gre za enonadstropno stavbo pravokotnega tlorisa, h kateri je na zahodni strani prizidana kapela z baročnim stolpičem. Nad vhodom v dvorec je ščit z admondskim grbom (z grbom samostana Admont), saj je bil v dvoru  sedež posesti admontskega samostana v Podravinju. V 17. stoletju je bil spremenjen v baročni dvorec s tlorisom v obliki črke T. Gospodarsko poslopje je v obliki črke L. V zvoniku je ohranjen mali bronasti zvon iz leta 1828, štukatura stopa nekdanje kapelice pa je žal uničena. V območju parka je več poslopij in kostanjev drevored. Danes so v dvoru poslovni prostori, vinska klet in restavracija.

Kolesarska pot nas vodi čez hribčke spet proti Jakobskemu Dolu. Zdaj se opravite v središče naselja, kjer je veliko zanimivosti. Ob krožišču raste potomka najstarejše trte iz Maribora. Zraven je urejen ampelografski vrt, za katerega skrbimo lokalni vinarji. Pred vinogradom soji Avtarski stol. Ovtarji, tudi avtarji, so bili čuvaji vinogradov, sadovnjakov in poljskih pridelkov. Zadnji ovtarji so v Slovenskih goricah svojo čuvarsko službo opravljali pred več kot šestdesetimi leti. V kraju se nahaja tudi Vogrinov mlin. To je mlin na veter, ki stoji že več kot 20 let in še vedno služi svojemu namenu. Z njegovo pomočjo Vogrinovi meljejo moko, bučna semena za hladno stiskano bučno olje, daje pa tudi električno energijo. Poleg mlina je na ogled tudi muzej starin.

Mimo gostilne se, preden se vrnete na SMA Mulec, zapeljite še do cerkve Svetega Jakoba in si oglejte bogato opremljeno cerkev, potem pa kar pogumno s kolesom še v zadnji breg, mimo številnih krajevnih vinogradnikov do camperstopa.